keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Loogiset nallet

Saimme tänään vieraita Australiasta saakka! Joukko opetusalan ihmisiä oli tutustumassa ja seuraamassa myös meidän kaikkien kakkosluokkalaisten matematiikan tuntia. Teimme luokissa erilaisia juttuja, jotta vieraat näkisivät paljon erilaista toimintaa. Yhdessä luokassa hyödynnettiin multilinkkejä ja tehtiin mattotehtävää. Toisessa toimittiin loogisilla paloilla. Meidän luokassa harjoiteltiin yhteenlaskuja ja sen lisäksi teimme yhden harjoituksen loogisilla nalleilla. Nallet on kopioitu Varganemenyi-materiaaleista, tulostettu värilliselle kartongille ja laminoitu.

Loogiset nallet kuuluvat loogisiin kokoelmiin. Näissä nalleissa on seuraavia omiaisuuksia: asento (seisoo, istuu ja makaa), koko (iso ja pieni) sekä rusetin väri (punainen, keltainen, sininen ja vihreä).

Tehtävä näyttää aluksi tältä: taululla on kortteja, jotka on käännetty nurinpäin. Oppilaiden tehtävä on vuorotellen ohjeistaa opettajaa kääntämään haluamansa kortti. Olemme harjoitelleet erilaisia käsitteitä, kuten oikea, vasen, rivi ja sarake. Ohjeeksi ei hyväksytä esimerkiksi "tuo tuolla, tuo" ja osoittamista sormella, vaan oppilaan tehtävä on sanallisesti selittää ja antaa ohjeita.

Kaikki kortit vielä nurinpäin


Kun oppilas on neuvonut open sormen valmiiksi haluamansa kortin päälle, hän saa ensin arvata, mitä kortista löytyy. Tämän jälkeen ope kääntää kortin. Toinen oppilas saa ohjeistaa opea, arvata mitä kortista löytyy ja ope kääntää kortin. Näin jatketaan edelleen.

Pikkuhiljaa kortin arvaaminen helpottuu ja oppilaat huomaavat niiden asettelussa jotain logiikkaa. Alla olevassa kuvassa tehtävä olikin jo helppo, ja lopulta kävimme loput kortit pikaisesti läpi, ensin sanomalla ja sitten kurkkaamalla.


10 korttia jo käännettynä

Kaikki kortit lopulta oikein päin


Tehtäväkortit olivat taululla valmiina kun oppilaat tulivat kouluun. Yksi poika totesi innokkaana, että "ope, mä osaan tän heti. Muistan missä ne nallet on!". Olimme tehneet samoilla nalleilla tehtävää edellisenäkin päivänä, tosin silloin mukana oli istuvat nallet ja seisovat nallet. Mutta eihän ope niitä tänään samaan järjestykseen tietenkään laittanut ;)

Tämä tehtävä näyttäisi olevan meidän luokan yksi uusista suosikeista. Kolme luokan tyttöä innostui jopa tekemään oman loogisen kokoelman. He pääsevät pitämään tehtävän luokkatovereille, kunhan kokoelma valmistuu :)

2 kommenttia:

 1. Hei,

  Löytyykö näihin valmiit pohjat jostain tulostettavaksi?

  Stina

  VastaaPoista
 2. Hei Stina!

  Loogisia kokoelmia voi tulostaa Varga Nemenyi -yhdistyksen sivuilta täältä: http://www.varganemenyi.fi/userfiles/file/Va-Ne_kuvakokoelma1.pdf
  Samasta tiedostosta löytyy myös muita kokoelmia kuin esittelemäni nallet. Me ollaan vaan lisätty nalleihin nuo rusetit.

  Terkuin, Mirva

  VastaaPoista