Taustatietoa

Lukuvuosi 2014-2015:

Blogi on tämän vuoden hieman tauolla. Mirva ja Tiina mammalomailevat.


Lukuvuosi 2013-2014:

Kakkosluokkalaisilla on käytössä viime vuotiset matematiikkalaatikot, jokaisella omansa. Laatikon sisältö vaihtelee vuoden aikana. Hyödynnämme työskentelyssä toiminnallisuutta. 

Myös uudet ekaluokkalaiset ovat ottaneet käyttöön jokaisen oman matematiikkalaatikon. Ja iloinen juttu meidän koulussa on se, että ihan kaikki ekaluokkien opet kouluttautuvat tänä lukuvuonna VaNe- 1.lk:n kurssilla! Nykyiset ekaluokkalaiset käyttävät opiskelussaan oppikirjaa koko lukuvuoden ajan.

Koulullemme on saatu tilattua myös täydennystä matematiikan yhteisiin välineisiin. Ja iloinen juttu on myös se, että välineet ovat nyt helposti saatavilla. Yhteinen välinekaappi sijaitsee nykyisin kansliakäytävällä, reitillä, jonka läpi opettajat kulkevat aina lähtiessään omaan luokkaan. Aiemmin välineet olivat kolmannen kerroksen varastossa. Välineiden varaaminen ja lainaaminen tapahtuu Fronterissa olevan varauskalenterin kautta.

Noppakerho (matematiikan tukioptuksen kutsukerho) jatkaa jälleen toimintaansa. Kerho on suunnattu kaikille luokka-asteille ja sitä on kahtena aamuna 30 min. Ryhmiä on saatu vetämään 4 opettajaa.Katsaus lukuvuoteen 2012-2013:

Siitä se ajatus sitten lähti....


Koulumme tulevat ykkös- ja kakkosluokkien opettajat huomasivat keväällä 2012 olevansa kiinnostuneita matematiikan opettamisesta toiminnallisin työtavoin. Oma vaikutuksensa oli erinomaisilla matematiikan koulutuksilla, joihin saimme osallistua. Niinpä erään kirjaesittelyillan jälkeen alkoi kuhina Fronterissa opehuoneen luonnin myötä. Innostus eteni keväällä kahtena suunnittelupäivänä ja  syksyn alkaessa suunnitelmien toteutuksella.


Matematiikan opetus 

koulumme alkuopetusluokilla 


Ensimmäisillä luokilla ei ole syksyllä käytössään matematiikan kirjaa. Työskentelemme erilaisia välineitä hyödyntäen. Jokaisella lapsella on matematiikan vihko. Luokassa on yhteisiä toimintavälineitä ja jokaisella on oma matematiikkalaatikko. Kevätlukukaudella käytössä on myös oppikirja.

Toisen luokan oppilaat opiskelevat matematiikkaa kirjaa ja toiminnallisuutta hyödyntäen. He tekevät yhteistyötä yli luokkarajojen. Kerran viikossa oppilaat opiskelevat joustavin opetusjärjestelyin järjestetyissä ryhmissä.

Järjestämme yhdessä myös matematiikan pajoja, luokka-asteen sisällä ja yli luokka-asteen.

Opettajat pitävät myös matematiikan kutsukerhoa, noppakerhoa. Koulumme noppakerho on suunnattu 2.-4.-luokkalaisille. Harjoittelemme kerhossa erityisesti kymmenylitystä ja kertolaskua.


Fronter-huoneet


Alkuopetuksen opettajat ovat koonneet Fronteriin opettajien Temmellys-huoneen, johon kokoamme vinkkejä ja linkkejä opetukseen. Temmellys-opehuoneesta löytyy myös tiimipalaveriemme pöytäkirjat. Linkkivinkit ovat avoimia myös kaikille muille koulumme opettajille. Opettajilla on mahdollista esimerkiksi kopioida haluamiaan linkkejä luokkansa omaan huoneeseen. Näin saamme hyvän kiertämään!


Opettajien suunnitteluhuone

Myös oppilaille on tehty oma Fronter-huone, josta löytyy erilaisia matematiikan tehtäviä.


Matematiikan koulutuksia joihin olemme osallistuneet

Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Soili Paavola & Anna-Maija Markkanen: 
Matematiikan solmukohtia alkuopetuksessa - Espoon malli, Lintulaakson koulun käytänteitä

Espoon matikkamaa, Anni Lampinen, Minna Salminen, Heidi Gröhn & Anne Koskeno:
Entäpä jos huonoa matikkapäätä ei olisikaan! 1.luokan matematiikkaa Varga Nemenyi -menetelmällä

Espoon matikkamaa:
2. luokan matematiikkaa Varga Nemenyi -menetelmällä

Espoon matikkamaa:
Metsään mennyt matikka

Vantaan matikkamaa, Reija Stenbäck:
Alkutaipaleen tukeminen matematiikan opinnoissa

NMI, Tuire Koponen:
SELKIS -apua matematiikan oppimisvaikeuksiin

1 kommentti:

  1. Ihan mahtavia juttuja teillä täällä! Olen itsekin todella kiinnostunut aiheesta ja luultavasti ihan samoja koulutuksia takana. Koulussani ei ole ketään jakamassa tätä innostusta eli yritän löytää aikaa vapaa-ajalla. Paljon on askartelua ym. tullut tehtyä. Haaveena on päästä joskus irti kirjoista melkein kokonaan... Olin ekassa koulutuksessa about 5 v. sitten ja tässä välillä mammavapailla. Innostus kasvaa ajan myötä. Jatkakaa samaan malliin! Ihanaa, kun saatte tukea muilta!

    VastaaPoista