tiistai 12. helmikuuta 2013

Murtokakkuja
Teimme pieniä harjoitteita murtoluvuista tutustumalla niihin kakkujen avulla. Tuhattaiturin 2a-opeoppaasta löytyy liitteenä kuvia kopioitavaksi murtokakuista. Suurensin kakkukuvat, väritin ja liimasin ne kertakäyttölautasille ennen kuin leikkasin ne osiin. Minulla on ainakin kahteen, kolmeen, neljään ja kuuteen osaan jaettuja kakkuja.

Oppilaat saivat tunnin aluksi nostaa korista yhden palan ja ilman sen suurempia ohjeita lähteä etsimään luokassa hiljaa kulkemalla itselleen omaa kakkuperhettä. Osa yritti ensin muodostaa kakkua erikokoisista paloista, mutta ne yritykset eivät tuottaneet haluttua tulosta. Pikku hiljaa oppilaat alkoivat ymmärtää, että samaan kakkuperheeseen kuuluu samankokoiset kakkupalat.

Lopuksi tarkastelimme yhtä kakkua kerrallaan yhdessä. Mietimme moneenko yhtä suureen osaan se on jaettu, mikä on yhden /kahden/jne osan suuruus koko kakusta. Vertasimme myös toisiinsa esimerkiksi yhtä puolikasta ja kahta neljäsosaa ja pian oppilaat löysivätkin muitakin yhdenmukaisuuksia koossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti