lauantai 11. tammikuuta 2014

Uusi vuosi, uudet kertotaulut

Joululoman jälkeen kertasimme aluksi 2,5, ja 10:n kertotaulut. Sen jälkeen aloimme opetella 4:n kertotauluja. Tässä osa kahdella eri tunnilla tehdyistä harjoituksista.

Aluksi oppilaat valmistivat "macaronseja";). Jokaiseen leivokseen sai laittaa 4 makaronia. Aluksi tarkastelimme, montako makaronia on yhdessä vuoassa. Sen jälkeen laskimme yhdessä leivosvuoka kerrallaan, montako makaronia on yhteensä ja miten sen kertotaulun avulla voi ratkaista. Kun kysyin ihan alussa, että montakohan makaronia leivosvuokiin tarvittiin, oppilaat osasivat heti sanoa, että 40, koska 10x4=40.


Seuraavana päivänä oppilaat saivat leikkiä ravintolatyöntekijöitä. Ravintolaamme oli tullut tilaus mustikka-coctail-tikuista. Tilauksessa luki, että jokaisessa tikussa tulisi olla 4 mustikkaa. Olin jakanut tikut pusseihin ja oppilaspari valmisti mustikkatikut valmiiksi muovailuvahasta muovailemalla. Kun tikut olivat valmiita, oppilaat tulivat kertomaan minulle kertolaskumuodossa, kuinka monta mustikkaa heillä meni yhteensä. Tämän jälkeen tarjotin vietiin käytävälle.
Kun kaikki parit olivat saaneet tarjottimensa valmiiksi ja tarjottimet oli viety käytävälle, oppilaat lähtivät laskemaan tarjottimilla olevat mustikkatikut ja muodostivat niistä kertotaulun vihkoonsa. Olin laittanut tarjottimille valmiiksi rastin numeron, ja ennen rasteille lähtemistä oppilaat kirjoittivat  rastien numerot 1-10 allekain vihkoonsa .
Tässä kierrellään rasteilla.

    
Rastilla 7   


Tässä tunnin "kirjallinen" tuotos.
Jälleen sain huomata, miten leikin kautta oppilaat työskentelivät erittäin motivoituneesti! Läksyksi tuli muutama kirjan tehtävä sekä opetella vielä 4:n kertotaulut ulkoa.

1 kommentti:

  1. Mielenkiinnolla odottelen, että miten kertotaulujen opettelu on jatkunut... :)

    VastaaPoista